Makaron zdrowy i pyszny
Makaron z pszenicy durum nazywany jest zdrowym makaronem. Makaron tego rodzaju przyda się do przyrządzenia domowego rosołu lub drugiego dania w polskiej wersji kulinarnej. Jednak niezastąpiony jest w przygotowaniu potraw kuchni włoskiej.
Włoskie dania? Tylko z makaronem
Pyszny jest makaron w wersji rurki lub tagliatelle z dodatkiem sera pleśniowego. Po zjedzeniu talerza takiego makaronu każda osoba będzie w pełni syta i zachwycona bogactwem smaków. Warto zjeść makaron w wersji rurki z pomidorami i bazylią, przypomni on lato we Włoszech oraz nasyci na wiele godzin. Włosi nazywani są makaroniarzami nie bez powodu: oni wiedzą doskonale jak przyrządzić makaron, aby goście z zachwytu zastygli w pozie bezruchu.
Co warto wiedzieć…
Pszenica durum nie może być uprawiana w polskim klimacie. Ta roślina lubi klimat ciepły i suchy. Do Polski przywożona jest z Włoch, Hiszpanii, Kanady, Argentyny, Chin i innych krajów. Tam, gdzie jest ciepło i słonecznie pszenica durum udaje się najlepiej. Makarony z pszenicy durum zagościły na stałe w polskich sklepach spożywczych, dlatego warto z nich korzystać i cieszyć się w pełni ich smakiem. Smacznego zatem i na zdrowie!