Jak gotować makaron

pasta-812065_1280

Gotowanie makaronu jest proste? Nie jest to do końca prawda, bo trzeba wiedzieć w jaki sposób go gotować, żeby był najlepszy w smaku! W końcu chociaż makaron to proste danie ale wymaga jakiś minimalnych umiejętności kulinarnych. Makaron można przygotować na wiele sposobów, ale raczej w żadnym z przypadków nie powinien on być sklejony czy zbyt długo gotowany, bo będzie nie dobry w smaku.

Prawidłowe gotowanie

Makaron gotuje się we wrzącej wodzie i tylko do takiej należy go wrzucać, nie można go wrzucić do zimnej wody i czekać, aż się ona ogrzeje i zacznie bulgotać. Dzięki temu nie sklei się on, nie będzie zbyt miękki i się nie rozwali. Woda na makaron musi zacząć się gotować i bulgoczeć, dodaje się do niej sól przed zagotowaniem. Kiedy bulgocze należy dodać do środka makaron. Nie powinno się przykrywać garnka, wystarczy delikatnie zamieszać, żeby nie przykleił się do siebie oraz do dna, inaczej otrzyma się jedną, wielką bryłę ugotowanego makaronu. Makaron po gotowaniu powinien zachowywać swój kształt i być jędrny oraz elastyczny, dzięki temu oferuje najlepsze walory smakowe. Nie można jednak tego mylić z twardym i niedogotowanym oraz twardym makaronem, bo wtedy może on przyprawić o ból brzucha! Makaron zazwyczaj gotuje się około osiem do dziesięciu minut, zależy to od rodzaju i im cieńszy i drobniejszy makaron tym krócej się będzie on oczywiście gotował. Za to grubsze rodzaje makaronów potrzebują nawet do piętnastu minut. Wszystkie informację zawarte są na opakowaniu, jeżeli nie ma ich, to trzeba co kilka minut po prostu spróbować, czy się już ugotował.

Recommended For You

About the Author: konskowola.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *